4 manieren om je te laten inspireren door onze Olympische atleten

De Olympische Spelen staan weer voor de deur en hoewel het dit jaar allemaal wat anders gaat zullen onze sporters ons land toch weer op hun aller beste vertegenwoordigen. Wil je weten wat je kunt leren van een topsport mentaliteit en hoe je deze spelen kunt volgen? Lees je in dit blog.

In het kort

Wanneer zijn de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen zijn in Tokyo, Japan. De openingsceremonie is op 23 juli. Er kan vanaf dan 16 dagen genoten worden van sportprestaties op het hoogste niveau. Baseball en voetbal hebben zelfs al 2 dagen voor de opening wedstrijden. De sluitingsceremonie is op 8 augustus. De Paralympische Spelen vinden plaats tussen 24 augustus en 5 september.

Het programma

Wil je weten wie er wanneer strijdt voor de allerhoogste titel? Dan kun je hier het programma vinden: https://teamnl.org/programma?tournamentType=62261.

 Niet te missen in Nederland, met en zonder kinderen:

Je kunt de spelen van Tokyo ook op het strand van Scheveningen beleven en hierbij in aanraking komen met veel verschillende sporten. Normaal blijven de Nederlandse sporters in het land waar de Olympische Spelen worden gehouden tot de sluitingsceremonie. Echter, dit jaar keren de sporters na hun deelname snel terug naar Nederland. Om toch hun prestaties te vieren worden ze deze keer gehuldigd in Den Haag. Dit is heel uniek en je kunt dus in eigen land bij de huldiging zijn van ‘onze’ Nederlandse toppers. Hier vind je daar meer informatie over: https://teamnl.org/festival.

Wat je kunt leren van topsporters:

  1. Flexibiliteit en het vermogen om je snel aan te passen zijn nu belangrijker dan ooit. Topsporters hebben het allesbehalve makkelijk gehad het laatste jaar. Trainingen, kwalificatieprocessen, wedstrijden, sponsorcontracten en nog veel meer. Het hele schema ging op de schop door corona en veel sporters wisten niet waar ze aan toe waren. Dit gebeurt natuurlijk ook bij blessures of andere onverwachte events bij topsporters. Snel schakelen en aanpassen is hierbij belangrijk. ‘’Survival of the fittest” kennen jullie vast wel, deze quote is bedacht naar aanleiding van de evolutietheorie van Charles Darwin. Fittest is hierbij niet de meest gezonde/ sterkste, maar de meest aangepaste/ juiste.
  2. Focus op de mogelijkheden. In momenten van chaos en onzekerheid is het extra belangrijk om rustig en gefocust te blijven op je doel en dat te doen waar je zelf wél invloed op hebt. Hier zijn topsporters heel goed in en dit kun jij ook leren! In plaats van naar obstakels te kijken. Blijf positief en neem verantwoordelijkheid voor je keuzes.
  3. Focus op het proces in plaats van op het resultaat. Bij het sporten zul je vaak denken dat het resultaat het allerbelangrijkste is en natuurlijk is dit ook erg belangrijk. Maar om tot een doel te komen, en vooral om duurzaam succes te hebben, is het belangrijk om tussendoelen te maken en je te focussen op het proces. Als je tijdens een zwemwedstrijd denkt aan een tijd die je wilt zwemmen, dan heeft dat geen effect op het resultaat. Door te focussen op het proces, bijvoorbeeld de juiste techniek of de indeling van de race kun je juist wel het resultaat beïnvloeden. Dit principe kun je buiten de sport in allerlei aspecten van je leven toepassen!
  4. Geniet van je dagelijkse bezigheden, net zoals de sporters dat doen. Topsporters kunnen hun werk niet doen als ze hun sport niet leuk zouden vinden. Natuurlijk is het niet altijd een pretje en hebben ook topsporters baaldagen, maar ze zijn wel bezig met hun passie. Als je met je passie bezig bent, zijn de moeilijke momenten iets meer verdraagzaam.

Nu weet je hoe en waar je je kunt laten inspireren door de Olympische Spelen, maar denk eraan dat dit atleten zijn die jarenlang, dag in dag uit, trainen om Nederland te vertegenwoordigen. Het is natuurlijk onzin om hetzelfde van jezelf te verwachten. Tegenwoordig is het makkelijk jezelf online met anderen te vergelijken. Het bekijken van #fitspiration berichten kunnen het eigen lichaamsbeeld schaden en ervoor zorgen dat het sporten juist zwaarder voelt. Blijf, net zoals de topsporters, dicht bij jezelf en zorgt ervoor dat je op JOUW manier fit en gezond blijft! De 4 punten hierboven kunnen je daarbij helpen.

Veel plezier met het kijken van sport én met het doen van sport!

Geschreven door: Anne Bavelaar

 

 

admin
Share
This