Algemene vermoeidheid is meer dan alleen een slaaptekort

We slapen allemaal wel eens een nacht slecht. En de gevolgen zijn dan duidelijk: een hele dag lang zware oogleden, onscherp zijn en totaal geen energie. De oplossing is dan ook simpel, een nachtje bijslapen. Maar wat als je elke nacht goed genoeg slaapt, maar alsnog deze algemene vermoeidheid voelt? Dan zal een extra uurtje slaap pakken niet de oplossing zijn. Er lijkt meer aan de hand te zijn.

Natuurlijk is de link tussen vermoeidheid en slaap duidelijk, maar er kunnen meer factoren een rol spelen. Als jij dus veel last van algemene vermoeidheid hebt, let dan eens op jouw leefstijl. Er spelen namelijk meer leefstijlgebieden een rol:

-Je beweegt niet genoeg.

Dit kan in eerste instantie wat tegendraads klinken. Je hebt al weinig energie, en die laatste energie moet je ook nog eens gaan steken in meer bewegen? De drempel om te gaan sporten als je batterij leeg voelt is natuurlijk hoog, maar het is wel een drempel die je over zult moeten. Door te sporten maak je namelijk positieve hormonen aan, zoals adrenaline, die je energie geven.

Maar dat is niet de enige reden dat je meer moet gaan bewegen. Sporten gaat namelijk overgewicht tegen. Het kost veel energie om te zwaar te zijn, waardoor je ook makkelijker vermoeid bent. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat de kwaliteit van je slaap verbetert. Genoeg redenen dus om jezelf even in het zweet te werken als je je oververmoeid voelt.

-Kies voor de juiste voeding.

Jouw voedingspatroon en je gebrek aan fitheid kunnen aan elkaar gelinkt zijn. Sommigen eten te veel, waardoor het eerder genoemde overgewicht op de loer ligt. Maar anderen eten misschien wel te weinig, zeker mensen die op dieet zijn. Je weigert in feite broodnodige brandstof aan je lichaam. Zorg dus dat je genoeg eet door te kiezen voor gezond voedsel dat niet bomvol calorieën zit.

-Je ervaart te veel stress.

Dat vreet energie, en zorgt daarnaast voor een gevoelsmatige discrepantie: aan de ene kant heb je helemaal de tijd niet om moe te zijn, maar aan de andere kant ben je het wel ontzettend. De kans is groot dat je tijdens de stressvolle periodes dus niet eens doorhebt hoe oververmoeid je eigenlijk bent. Maar zodra je even een rustmoment hebt, dan slaat de moeheid opeens genadeloos toe. In feite houdt je stress je energiek, maar het is geen gezonde motivator. Vroeg of laat zal het gebrek aan energie je inhalen, en dan is het al te laat. Plan dus echt jouw rustmomenten in, zeker als je juist druk bent.

-Misschien ervaar je wel te weinig stress.

Eigenlijk voel je gewoon continu verveling. Daar ga je je ook traag door voelen. Je wordt niet geprikkeld, dus heb je ook geen extra energie nodig. Dan is het een goed idee om de spanning iets op te voeren. Dat kan op je werk door nieuwe taken op te pakken, maar ook een nieuwe hobby in je vrije tijd kan al voldoende zijn. Het moet dan wel een hobby zijn die je prikkelt en uitdaagt. Als je merkt dat je ernaar gaat uitkijken, dan weet je dat je de goede hobby gekozen hebt. Door ergens naar uit te kijken, krijg je namelijk vanzelf meer energie.

-Je ziet te weinig daglicht.

Zeker in de herfst- en wintermaanden is dit een groot probleem. Het is lastig om nog genoeg zonlicht te krijgen, zeker als je lange werkdagen hebt. Hier is het advies dan ook vrij simpel. Zorg dat je gedurende je werkdag ergens even naar buiten gaat, het daglicht in. Ook al is het wat frisser, je lichaam zal je dankbaar zijn. En de koude lucht kan ook nog eens als extra opfrisser dienen, twee vliegen in één klap dus.

admin
Share
This