Alternatief (gezond) kerstdiner!

December, een maand vol gezelligheid, misschien cadeautjes? En natuurlijk lekker eten. Genieten met familie en vrienden staat in deze tijd voorop! Nog inspiratie nodig voor het kerstdiner?

We hebben wat recepten voor je om, zelfs nog op een wat verantwoorde manier, te genieten van al het lekkers. Vergeet natuurlijk niet met kerst gewoon lekker onbezorgd te genieten van alles en je te omringen met familie en vrienden.

Het kerstdiner hoeft niet perse ongezond te zijn. Wat kun je er aan doen om toch een meer verantwoord menu op tafel te zetten?

1. Bereid zoveel mogelijk van de recepten zelf, zonder gebruik te maken van kant en klaar producten.

  1. Verwerk groenten in je gerechten. Er zijn tal van mogelijkheden waarop je groenten kunt bereiden. Denk tijdens de feestdagen bijvoorbeeld aan spruitjes, wortelen, pompoen en rode kool.
  2. Voeg aan je dessert en/of amuse vers fruit of fruit uit de diepvries toe, dit zorgt voor een lekkere frisse smaak en het is nog gezond ook. Daarnaast ziet fruit er ook nog eens kleurrijk en feestelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan aardbei, mango, framboos en kersen.
  3. Neem tussen elk gerecht een pauze, ga samen even naar buiten bijvoorbeeld.
  4. Wissel vlees af met vis, eet bijvoorbeeld vooraf vis en als hoofdgerecht een stukje vlees.Voor wat inspiratie zie hieronder de recepten:

 

Amuse 1:

Aardbei tomaten carpaccio

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gram verse aardbeien
  • 300 gram rivolo cherrytomaten
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1,5 eetlepel pijnboompitten
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 lente ui (groene deel)
  • flink wat verse basilicum
  • peper en zout

 

Bereiding:

  1. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Snijd ook de tomaatjes in kleine blokjes, ongeveer zo groot als dat je de aardbeien hebt gesneden.
  3. verwarm een droge koekenpan op het vuur en rooster de pijnboompitten kort. Blijf er goed bij, want zodra ze eenmaal verkleuren, gaat het snel. Zet het vuur uit wanneer de pijnboompitten lichtbruin zijn en laat afkoelen.
  4. Meng de tomaten en aardbeien goed door elkaar met de olijfolie, balsamico azijn, wat dun gesneden ringetjes lente ui en verse basilicum. Voeg wat peper en zout toe. Bewaar nog wat basilicum voor de garnering.
  5. Serveer het tomaten en aardbei mengsel over vier glaasjes of bakjes waar je het gerecht in gaat serveren.
  6. Verdeel de pijnboompitten over de porties en maak af met wat verse basilicum.

 

Amuse 2:
Zalmcocktail
4 personen
Bereidingstijd: ±10 minuten


Ingrediënten:

  • 250 gram zalm
  • ijsbergsla
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel whisky
  • losse citroen in schijfjes
  • munt
  • optioneel: tabasco

 

Bereiding:
1. Begin met het maken van de saus. Meng het citroensap, de ketchup, mayonaise en

whisky door elkaar. De liefhebber van tabasco kan hiervan iets toevoegen.

  1. Verwijder de graatjes en andere onzuiverheden uit de zalm.
  2. Begin met een slablaadje in het glaasje, doe hier de zalm in, doe de

cocktailsaus erover en garneer met een schijfje citroen en muntblaadje.

Voorgerecht:
Gevulde champignons

4 personen
Bereidingstijd: ±30 minuten

 

Ingrediënten:

  • 8 grote champignons
  • 60 gram Blue Band
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2,5 sjalotjes
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 20 gram bloem
  • 150 milliliter bouillon
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel peterselie
  • zout en peper
  • 1 eetlepel geraspte oude kaas

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de champignons met wat keukenpapier schoon, breek de stelen van de champignons af en hak deze fijn.
  3. Smelt de boter samen met het citroensap in de pan op een laag vuur, laat de hoeden van de champignons hierin 5 minuten smoren.
  4. Haal ze vervolgens uit de pan en zet ze apart. Laat het vocht uit de bakjus op een matig vuur verdampen.
  5. Hak de sjalotjes fijn en fruit deze in het bakvet op een laag vuur glazig.
  6. Voeg hierbij de fijngehakte steeltjes toe samen met de tomatenpuree en bak alles totdat het vocht volledig is verdwenen.
  7. Voeg er al roerende de bloem aan toe, blijf goed roeren totdat er een glad mengsel is ontstaan.
  8. Giet de bouillon er al roerende langzaam doorheen, laat het 5 minuutjes zachtjes koken.
  9. Meng de nootmuskaat en peterselie er al roerende doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Vul de champignonhoeden met dit mengsel en bestrooi ze met de oude geraspte kaas.
  11. Vet de ovenschaal in en zet de champignons hierin. Laat ze voor circa 15 minuten goudbruin kleuren in de oven.

 

Voorgerecht:
Witlof bootjes met garnalen
4 personen
Bereidingstijd: ±10 minuten

 

Ingrediënten:
–   150 gram Hollandse garnalen

–   2 witlofstronken

–   1 rode ui

–   1 eetlepel ketchup

–   1 eetlepel mayonaise

–   limoensap

–   bieslook

–   2 witlofstronken

–   1 rode ui

–   1 eetlepel ketchup

–   1 eetlepel mayonaise

–   limoensap

–   bieslook

Bereiding:
1. Begin met het maken van het sausje. Meng de ketchup, mayonaise en limoensap door

elkaar. Snipper de rode ui en doe deze hier doorheen.
2. Haal de blaadjes van de witlofstronken los en was ze.

  1. Leg de witlofblaadjes op een schaal of direct op het bordje en vul deze met de Hollandse

garnalen. Verdeel het sausje over de garnalen en garneer met fijngesneden bieslook.


Hoofdgerecht:
Wortelen met spruitjes uit de oven met granaatappel

Aardappeltjes uit de oven
Zalm

2 personen
Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ±25 minuten

 

Ingrediënten:

–   500 gram stoom krieltjes
–   2 stuks zalm
–   400 gram wortelen
–   200 gram spruitjes

–   1 granaatappel

–   rozemarijn

–   tijm
–   zeezout
–   honing
–   olie

–   limoen

 

Bereiding:
1.  Verwarm de oven voor op 200 graden.

  1. Doe de stoom krieltjes voor 7 minuten in de magnetron.
    3. Rasp en snijd de wortelen in partjes van 4 cm, maak de spruitjes schoon en snijd het

kontje eraf.
4.  Haal de stoom krieltjes uit de magnetron en snijd ze in kleine partjes.
5.  Leg ze op een ovenschaal en besprenkel ze met olie, rozemarijn en tijm.

  1. Leg de groenten in een ovenschaal en glaceer ze met wat honing en olie.
  2. Doe zowel de groenten als aardappeltjes in de oven voor 25 minuten.
  3. Besprenkel de zalm met limoensap en bestrooi met zout en peper.
  4. Zodra er 15 minuten verstreken zijn van de groenten en aardappeltjes in de oven, voeg je de zalm toe. Laat deze voor circa 10 minuten in de oven meegaren.
  5. Snijd de granaatappel door de helft en klop met een lepel op de achterkant van de schil om de pitjes eruit te krijgen.
  6. Haal de groenten, aardappeltjes en zalm uit de oven.
  7. Presenteer op een mooi bord en bestrooi de groenten met de granaatappel pitjes

 

Hoofdgerecht:

Wilde rijst met rundvlees
2 personen
Bereidingstijd: 30-40 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram rundvleesreepjes
  • 150 gram paddenstoelen (of champignons)
  • 150 gram ongekookte wilde rijst
  • 150 gram Chinese wokgroenten
  • 1 ui
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • optioneel: stukje peper voor een pittig recept

 

Bereiding:

  1. Begin ver van te voren met het koken van de wilde rijst, wilde rijst heeft een lange kooktijd.
  2. Snijd de paddenstoelen, knoflook en ui klein.
  3. Verwarm in een wok wat olie en voeg het rundvlees, sesamzaad de ui en knoflook toe.
  4. Roerbak de vleesreepjes ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de rest van de Chinese wokgroenten toe.
  5. Zodra de wilde rijst klaar is kun je deze ook toevoegen aan je wokpan. Roer alles nog eens goed door.

 

Dessert 1:

Brownie
ongeveer 12 personen
Bereidingstijd: 40-50 minuten

Deze brownie is gemaakt van zwarte bonen en alleen natuurlijke suikers, maar wel veel vezels dus. Je moet wel nog ruimte hebben voor deze chocobom.

 

Ingrediënten:

  • 225 gram zwarte bonen
  • 6 dadels
  • 2 rijpe bananen
  • 2 el cacao poeder
  • 1 el kokosolie
  • 50 ml ongezoete amandelmelk
  • 2 eieren
  • 10 amandelen
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout

 

Bereiding:

  1. Laat de dadels even weken in lauw warm water (ongeveer 1 uur).
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Spoel de zwarte bonen goed af en laat ze uitlekken.
  4. Prak 1,5 van de rijpe banaan tot een grove moes en voeg dit samen met de bonen, ei, dadels, cacao, zout, bakpoeder, ‘melk’ en kokosolie toe in een diepe mengkom.
  5. Mix alles tot een glad geheel met een staafmixer.
  6. Hak de amandelen grof met een vijzel of met een mes. Je kan er voor kiezen de noten door het beslag te doen voor meer bite of er later bovenop te strooien.
  7. Bekleed een ovenbestendige bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de bakvorm.
  8. Snijd de rest van de banaan over het beslag en maak af met nog wat grove stukjes amandel.
  9. Zet de ovenschaal nu voor ongeveer 30-35 minuten in de oven. Controleer ondertussen goed, iedere oven is anders.
  10. Prik na de baktijd met een saté prikker in de brownie om te kijken of hij inderdaad klaar is en laat ongeveer 1 uur afkoelen voor je hem in stukjes gaat snijden. Afhankelijk van de grote van je bakvorm kun je er ongeveer 12 porties van snijden.

 

Dessert 2:

Cookie trifle

4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten

 

Ingrediënten:

  • 500 gram kokos yoghurt
  • 4 bastognekoeken
  • 125 gram frambozen
  • 100 gram blauwe bessen
  • 50 gram chocolate chips
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eetlepels kokosrasp of wat poedersuiker

 

Bereiding:

  1. Breek de bastognekoeken grof.
  2. Snijd de frambozen door de helft en verdeel de frambozen en blauwe bessen over de vier glaasjes/schaaltjes. Houd nog fruit over voor de garnering.
  3. Meng de cacaopoeder door de yoghurt, dit is optioneel. Geen chocolade liefhebber? Dan kun je deze stap overslaan.
  4. Verdeel nu een laagje kokos yoghurt en chocolate chips over de glaasjes/schaaltjes.
  5. Vervolgens een laagje van de gebrokkelde bastogne en nog een laagje yoghurt.
  6. Eindig met het verse fruit, wat chocolate chips en nog wat bastogne.
  7. Maak het helemaal feestelijk met nog wat kokosrasp of poedersuiker als garnering.
admin
Share
This