De zoete aardappel

De zoete aardappel


Deze week de zoete aardappel! De oranje knol kan een bijdrage leveren aan het verlagen van de bloeddruk, maar welke gezondheidsvoordelen brengt hij nog meer met zich mee?

  1. Naast kalium is de zoete aardappel rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting en een verzadigd gevoel.
  2. Ze bevatten een hoge dosis aan vitamine A, deze vitamine heeft een positieve werking op je afweersysteem en je ogen. Ook is het goed voor je huid, nagels en haar.
  3. Naast vitamine A zijn ook vitamine C en E terug te vinden in zoete aardappel, deze drie samen geven je weerstand een boost.

Wat kun je er mee maken?
Oven schotel
Zoete aardappelfriet
Gepofte zoete aardappel
Stamppot
Zoete aardappelsoep

Hieronder zijn drie recepten uit bovenstaand lijstje terug te vinden. Eet smakelijk!

Zoete aardappel stamppot

Personen: twee personen

Ingrediënten:

  • 450 gram zoete aardappel
  • 200 gram (bevroren) boerenkool
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes
  • 50 gram feta
  • Handje rucola
  • Scheutje (plantaardige) melk
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel: walnoten

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng in een ruime pan water aan de kook en schil ondertussen de zoete aardappel.

Stap 2: Snijd de zoete aardappel vervolgens in blokjes en voeg deze toe aan de pan met wat zout.

Stap 3: Afhankelijk of de boerenkool in het seizoen is kun je kiezen voor diepvries boerenkool of verse. Verse boerenkool kun je geleidelijk met de zoete aardappel aan de kook brengen. Gebruik je boerenkool uit de vriezer? Voeg hem dan na 10-15 toe bij de zoete aardappel en laat alles gaar worden.

Stap 4: Zodra de boerenkool en zoete aardappel gaar zijn, kun je het water afgieten.

Stap 5: Voeg een scheutje (plantaardige) melk toe en stamp alles tot een grove stamppot.

Stap 6: Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Snijd de zongedroogde tomaatjes klein en meng ze voorzichtig door de stamppot.

Stap 7: Leg een handje rucola op een bord met daarop de stamppot en brokkel de feta er over! Maak het gerecht helemaal af met eventueel wat stukjes walnoot.

 

Zoete aardappelsoep

 

Personen: twee personen

Ingrediënten:

  • 600 gram Zoete aardappel
  • 200 gram winterpeen
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 rode ui
  • 750 ml Groente of kippenbouillon
  • 15 gram gember
  • 1 eetlepel olie
  • Peper en zout op smaak
  • Knoflook

 

Stap 1: Begin met het schillen van de zoete aardappel en winterpeen en snijd ze samen met de rode puntpaprika in stukjes.

Stap 2: Pel de rode ui en knoflook en snijd ze samen met de gember fijn.

Stap 3: Verhit een grote pan op het vuur en voeg een eetlepel olie toe.
Stap 4: Fruit de rode ui samen met de knoflook en gember, bak daarna de zoete aardappel, winterpeen en rode puntpaprika mee voor ongeveer 3 minuten.

Stap 5: Voeg hier de groente- of kippenbouillon aan toe en laat het voor 20 tot 25 minuten doorkoken op laag vuur totdat de zoete aardappel en de winterpeen zacht zijn.

Stap 6: Gebruik de staafmixer om het geheel glad te krijgen.

Stap 7: Voeg zout en peper toe naar smaak.

Stap 8: Serveer de soep in een leuke kom en voeg toppings toe naar keuze zoals bijvoorbeeld cashewnoten, sambal of kokos.

 

Zoete aardappel schotel:
Personen: twee á drie

Ingrediënten:

  • 450 gram zoete aardappel
  • 300 gram kippengehakt
  • 250 gram bloemkool
  • 200 gram spinazie
  • 200 gram champignon
  • 1 ui
  • Olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden.

Stap 2: Schil de zoete aardappel en snijd ze in plakjes. Pel de ui en snipper hem in fijne stukjes. Maak nu de champignons schoon en snijd ook deze in stukjes.
Stap 3: Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes en kook deze in een ruime pan met water gaar.
Stap 4: Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en begin met het fruiten van de ui, voeg vervolgens de champignons en het kipgehakt toe. Roer alles goed door elkaar en voeg geleidelijk de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Breng op smaak met wat peper en zout.

Stap 5: Giet de bloemkool af als deze gaar is en blend hem met wat nootmuskaat, peper en zout tot een grove moes.

Stap 6: Vet een (ronde) ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met het eerste laagje kippengehakt met groenten. Leg daar bovenop wat plakjes van de zoete aardappel en bedek deze laag weer met het kippengehakt mengsel. Eindig met nog een laag zoete aardappelschijfjes en top de schotel af met de bloemkoolpuree.

Stap 7: Smeer met een kwastje nog wat olijfolie over de bloemkoolpuree en zet de ovenschaal in de oven voor 45 minuten op 175 graden.

admin
Share
This