Doorbreek slechte gewoontes, pas je routine aan

Een gewoonte doorbreken is makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent er immers aan gewend, en de kans is groot dat je er niet meer bij stilstaat. Maar door alleen bewuster te worden, heb je de gewoonte nog niet afgeleerd.

Veel mensen kiezen voor twee vormen van goede voornemens: de een kiest om een gezonde gewoonte op te pakken of te stimuleren (beginnen met sporten, meer fruit eten, een nieuwe vaardigheid leren). De ander kiest juist om een slechte gewoonte te laten vallen, of te verminderen (stoppen met roken, minder drinken, twijfels loslaten). We hebben eerder al geschreven hoe je nieuwe positieve gewoontes kunt aanleren, maar negatieve gewoontes doorbreken is heel andere koek.

Vermijd de negatieve spiraal

Bij een nieuwe positieve gewoonte voel je je uitgedaagd en gemotiveerd, maar bij een slechte gewoonte loslaten kan er schaamte ontstaan. Je wordt namelijk een stuk bewuster van de gewoonte, en kunt extra stress en schaamte ervaren door het missen ervan. Misschien word je zelfs bang dat je niet zonder de gewoonte kunt leven. Deze twijfels kunnen je in een negatieve spiraal brengen, waardoor je goede voornemen in gevaar kan komen. Zonde! Maar wees gerust, er zijn manieren om de slagingskans te verhogen.

Word bewust van je slechte gewoonte

Maak ten eerste je slechte gewoonte concreet voor jezelf. Het heeft geen nut om in vage termen te denken. ‘Ik wil iets doen aan mijn (slechte) gezondheid’. Bij deze ambitie is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. ‘Ik wil minder uren zitten, omdat dit slecht voor mij is’. Kijk, dat lijkt er al meer op! De oplossing is namelijk makkelijk voor handen. Minder zitten. Daarnaast word je bewuster van je slechte gewoonte. Je hebt namelijk makkelijker door dat je te veel uren per dag zit. Bewustwording is de eerste stap tot de gewoonte doorbreken.

Vervang de slechte gewoonte door middel van een beloning

Goed, je bent je nu bewust van je slechte gewoonte. Nu is het handig om motivatie te creëren om de gewoonte te doorbreken. Dit doe je door middel van jezelf te belonen. Het doel van deze beloning is om jezelf van je oude gewoonte af te houden. Controleer dit dus als je een beloningsmanier probeert. Zorgt het ervoor dat je minimaal vijftien minuten je behoefte aan de slechte gewoonte vergeet? De kanttekening die hierbij geldt is dat de beloning natuurlijk niet net zo ongezond mag zijn als de oude gewoonte.

Ontdek wat je slechte gewoonte activeert

Maar een gewoonte is niet zonder slag of stoot uit je systeem. Mocht je terugvallen, blijf dan kalm. Ga bij jezelf na waarom het misging. Wat zorgde ervoor dat je terugviel? Het kan veel oorzaken hebben (je stemming, je omgeving of locatie, de tijd van de dag, iets dat je overkomt). Noteer al deze details die een mogelijke rol hebben gespeeld, en analyseer ze. Neem het echt in je op, zodat je deze ‘triggers’ herkent en deze dus kunt vermijden.

Op deze manier kun je je dagelijkse routine gaan aanpassen, zodat je de verkeerde triggers vermijdt, en de juiste beloningen op de juiste momenten weet in te zetten. Veel succes!

admin
Share
This