Kende jij dit belangrijke verschil tussen mannen en vrouwen na het sporten?

Dit onderwerp laat zien hoe belangrijk het is mannen én vrouwen te onderzoeken tijdens wetenschappelijke onderzoeken. Wat er maar al te vaak gebeurd, is dat studies op mannen worden gedaan, en de resultaten worden overgedragen op vrouwen. Echter doordat vrouwen anders zijn, werken sommige processen anders, en komen er dus ook andere resultaten uit onderzoeken als je mannen of vrouwen onderzoekt.

 

Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen in bloeddruk na het sporten.

 

Mannen

Mannen hebben als eerste vasoconstrictie, de bloedvaten vernauwen/ knijpen zich samen, wat betekent dat het bloed terug wordt gepompt naar het hart, en het hart kan het dan weer als vers bloed vol zuurstof door het lichaam pompen. Dit bevordert het herstel.

 

Vrouwen

Vrouwen hebben als eerste reactie na het sporten vasodilatatie, wat betekent dat de bloedvaten wijder worden en het bloed naar de buitenkant van het lichaam stroomt. De bloeddruk gaat dan omlaag en dat is waarom vrouwen zich soms licht in het hoofd voelen na training of duizelig zijn. Hierdoor duurt het natuurlijke herstel bij vrouwen veel langer, het duurt langer voordat er vers bloed naar de spieren wordt gestuurd.

 

 

Figuur: op dit plaatje zie je een normaal bloedvat, een bloedvat dat wijd is (= lage bloeddruk), en een vernauwd bloedvat (= hoge bloeddruk).

 

Tips voor vrouwen voor beter herstel na het sporten

 

Koud water

Nu je dit weet, is het bijvoorbeeld ook logisch dat sommige herstel strategieën bij mannen en vrouwen anders werken. Koeling met koud water, een koud water bad of een koelvest na de training werkt bij vrouwen heel goed. Omdat je nu ineens iets kouds tegen de huid hebt, beïnvloed je de bloedstroom, en stuur je het bloed weer terug naar het hart, dat het dan weer rond kan pompen. En dit bevordert het herstel.

 

Compressie kousen

Heb je die hardlopers wel eens gezien met de gekleurde compressiekousen? De druk van de kousen bevordert de stuwing van het bloed uit het onderbeen omhoog in het lichaam. Hiermee help je de bloedsomloop en kun je sneller herstellen.

 

Benen omhoog

Wanneer je duizelig wordt na het sporten, ga op je hurken zitten, liggen of ga zitten in een stoel met de benen omhoog. Probeer niet te blijven staan. Kom bij het wegtrekken van de klachten rustig overeind.

admin
Share
This