Migraine, meer dan alleen hoofdpijn

Migraine is meer dan alleen wat bonkende hoofdpijn. Het kan je laten overgeven en meerdere dagen platleggen. Daarnaast hebben veel mensen in Nederland geregeld last van de gevreesde migraineaanvallen.

Cijfers rondom migraine

Migraine is namelijk iets dat een grote rol speelt in Nederland. In 2018 waren er namelijk 275.000 mensen met migraine bekend bij de huisarts. Dit zijn alleen diegenen die het ook daadwerkelijk bij de huisarts aangegeven hebben. Dit cijfer kan in de praktijk dus misschien nog wel hoger zijn. Veel mensen gaan gewoonlijk niet naar de dokter, omdat ze denken dat er toch niets aan te doen is.

Migraine komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 216.900 vrouwen in Nederland kampen met migraine, tegenover 58.600 mannen. Dat betekent dat 25 van de 1000 vrouwen dus migraine krijgen. Bij de mannen zijn dat 6,8 per 1000 mannen. Daarnaast is migraine ook leeftijdsgebonden. De meest voorkomende klachten komen voor in de leeftijdsgroep van 45 tot 54 jaar. In totaal gaf 14 procent van de bevolking in 2018 aan één of meer migraineaanvallen of ernstige hoofdpijn te hebben gehad in de afgelopen 12 maanden. Het feit dat migraine mensen voor meerdere dagen vrij letterlijk plat kan leggen, betekent dat het een probleem is dat misschien wel een dag in het jaar de spotlight verdient. Het zorgt voor pijn, ellende en verzuim.

Migraine is voor sommigen een synoniem voor hoofdpijn. Maar echte migraine eindigt hier niet bij. Het zijn hoofdpijnaanvallen, die gepaard gaan met misselijkheid (en soms ook braken) en overgevoeligheid voor licht en geluid. Ook bewegen kan veel pijn doen. Daarnaast kan het wel drie dagen aanhouden.

Wat kun je doen tegen migraine?

Migraine kun je soms voelen aankomen. Het kan de stemming veranderen en de eetlust beïnvloeden. Daarnaast gaat je zicht soms achteruit. Als dit gebeurt, stop dan zo snel mogelijk met je bezigheden en zoek rust op. Wees niet bang om mensen op de hoogte te brengen dat je last begint te krijgen van een opkomende migraineaanval, en dat je zo snel mogelijk het rustig aan moet gaan doen. Als je namelijk blijft doorwerken, dan kunnen de klachten verergeren. Daar heeft niemand iets aan.

Neem zo snel mogelijk een pijnstiller. Zoek daarna een rustige en donkere ruimte op. Bij voorkeur je slaapkamer, zodat je rustig in bed kunt liggen. Gordijnen dicht, lampen uit, en zorg voor geen geluid. Dankzij de migraine ben je immers overgevoelig voor licht en geluid. Zorg daarnaast voor genoeg water, zodat je niet uitdroogt. Uitdroging kan immers migraine in de hand spelen. Het is handig om niet meer op te hoeven staan als je eenmaal in bed ligt, dus zorg voor een grote fles water op je nachtkastje voordat je aan je rust begint.

Speelt stress een rol?

Hoe vaak krijgt iemand met migraine niet te horen dat ze gewoon te veel hooi op de vork nemen? Maar hard en bevlogen werken is geen oorzaak van migraine. Stress evenmin. Dat lijkt alleen maar zo, omdat vaak in de dagen voorafgaand aan de migraine er van alles gebeurt in je lijf. Je stemming kan veranderen, je kunt wat vocht vasthouden en hier en daar pijntjes krijgen. Dan lijkt het erop dat dit alles de migraine uitlokt, maar het is net andersom. De migraine lokt deze veranderingen uit.

admin
Share
This