7 tips voor buiten sporten in de winter

De temperaturen zijn al behoorlijk gedaald en met de huidige maatregelen wordt binnen sporten en het trainen na werktijden steeds moeilijker. Het griepseizoen is onderweg en het is nu de tijd je gezondheid in eigen hand te nemen, de sportschoenen aan te trekken en in de frisse lucht te bewegen.

In deze blog vertellen we je waar je op moet letten tijdens het buiten sporten in de winter

Door te blijven sporten versterk je je immuunsysteem en kun je griepjes niet alleen beter aan, het vergroot ook de kans dat je de griep helemaal overslaat dit jaar. Als je gezond bent en goed voor je lichaam zorgt is je immuun systeem sterker en kan het “vreemde indringers” en symptomen beter de baas.

Niet alleen voor je immuunsysteem is het belangrijk in beweging te blijven, maar ook voor je gemoedstoestand. In de winter wordt het vroeger donker en later licht en doordat je lichaam niet genoeg natuurlijk zonlicht krijgt kun je je een beetje down gaan voelen. Beweging is altijd goed voor je humeur, maar zeker in de winter kan het een groot effect hebben! Het stimuleert de aanmaak van blije hormonen zoals endorfine, die je kunnen helpen een slecht humeur en een winter dip tegen te gaan. Heb je wel eens van “runners high” gehoord? Dat bestaat dus echt. Sporten is om deze reden ook effectief bij milde depressies en helpt het bij een winter dip.

Waar moet je nu op letten als je buiten gaat sporten?

  1. De warming up

Zorg ervoor dat je extra tijd neemt om je spieren op te warmen. Je kunt zelfs een gedeelte van de warming up binnen doen, en deze buiten afmaken. Je spieren en metabolisme hebben meer tijd nodig om op gang te komen dus neem hier de tijd voor.

  1. Zo min mogelijk stil staan

Probeer zo min mogelijk stil te staan – zowel voor als tijdens en na het sporten. Door de koude buitenlucht koelen je spieren snel af en krijg je een grotere kans op blessures. Ook als je een hele zware training doet en je je heel warm voelt is het een beter idee te blijven wandelen in plaats van te zitten of liggen om bij te komen. Je moet voorkomen dat je lichaamstemperatuur te veel daalt.

  1. Bedek je handen en voeten

Als het koud is zal je lichaam als eerste je organen beschermen en warm houden. Daardoor gaat er minder bloed naar de extremiteiten en krijg je sneller koude handen en voeten. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt en het liefste waterdichte schoenen met warme sokken. Ook via je hoofd verliest je lichaam veel warmte dus het is ook verstandig een muts of hoofdband te dragen. Mijn persoonlijke favoriet is een nekwarmer, die ervoor zorgt dat er geen koude lucht in de kleding komt en je nek mooi warm houdt. Draag liever geen sjaal want dat kan onhandig en gevaarlijk worden tijdens het sporten.

  1. Draag laagjes

Tijdens het sporten gaat je lichaamstemperatuur omhoog en krijg je het automatisch warmer. Je kunt daar al rekening mee houden als je de deur uit gaat door nét een laag minder te dragen dan je normaal zou doen. De eerste 5 minuten zijn dan fris, maar daarna is het comfortabel. Wat je dan wel aan doet kan het beste uit meerdere laagjes bestaan. De lucht tussen de laagjes isoleert namelijk. De onderste laag moet van een stof zijn die het zweet weg voert van je lichaam. Draag dus geen katoen. De meeste sportkleding doet dit, maar je kunt ook denken aan een thermoshirt. De tweede laag is het liefste ook zoiets en de buitenste laag moet wind en water dicht zijn. Mocht je na het sporten niet meteen thuis zijn, dan is het het beste om in ieder geval een droog shirt aan te doen totdat je thuis bent of kunt douchen. Hiervoor is een katoenen t-shirt juist wel weer voor geschikt.

  1. Verlichting

Het wordt in de winter al vroeg donker en mijn tip is om overdag te lopen vanwege 2 redenen: ten eerste loop je (hopelijk) in de zon en zul je nog wat vitamine D op nemen, en ten tweede word je beter gezien. Mocht je toch besluiten in het donker naar buiten te gaan, zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent door een reflecterend vest, lichtbandjes voor om je enkels en armen en eventueel een hoofdlamp. Zo kun je zelf ook goed zien en eventuele gladde stukken op de weg ontwijken.

  1. Eet en drink genoeg

Je lichaam moet in de kou harder werken. Je hartslag wordt hoger dan normaal en daardoor zijn je trainingen eigenlijk nog wat zwaarder en effectiever! Maar door de kou en de vele kleding kun je ook meer zweten zonder dat je het door hebt dus het is van belang dat je goed blijft hydrateren en je genoeg energie hebt om een goede training vol te houden.

  1. Denk aan je ademhaling

Als je koude lucht inademt kan dat heel vervelend en branderig aanvoelen. Probeer via je neus in te ademen. De weg naar de longen vanuit de neus is namelijk langer dan vanuit de mond en hierdoor kan de lucht beter opgewarmd worden voordat het de longen bereikt. Uitademen kan dan wel via de mond aangezien de lucht dan al warm is.

Veel plezier met sporten in de kou! De winter is een heerlijk seizoen en we hopen dat jullie ervan genieten! Als je erop voorbereid bent, kun je prima buiten sporten. Deze Duitse spreuk is een leuke om mee te nemen: “Es gibt kein schlechtes Wetter, es gibt nur falsche Kleidung”. Dit betekent:

Slecht weer bestaat niet, er bestaat alleen verkeerde kleding.

 

 

admin
Share
This