Pizza niet verantwoord? Of alleen bij uitzondering een keer genieten van een pizza? Welnee, op deze manier kun je drie of zelfs vier keer op een dag verantwoord genieten van een pizza! Natuurlijk is een gewone pizza op zijn tijd lekker en daar is ook niets mis mee, maar te vaak een pizza eten draagt niet bij aan je gezondheid. Tip: kies voor een volkoren-, spelt- of groente pizzabodem en beleg deze zelf met wat extra groenten. Gebruik ook wat minder kaas.
Hieronder wat recepten om de hele dag te kunnen genieten van ‘pizza’ 🙂
Ontbijten met pizza:
- 30 gram havermout
- ½ – 1 el cacao
- 1,5 el gebroken lijnzaad
- water
- blauwe bessen
- (vegan) yoghurt zonder suiker
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen en de yoghurt, goed door elkaar. Voor de hoeveelheid water: check de structuur, begin met een scheutje (half glaasje) en blijf roeren. Het is de bedoeling dat het een stevig dik ‘beslag’ wordt. Schep het geheel op de bakplaat en druk (met een lepel) uit tot een gelijkmatige ronde vorm. Plaats de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven. Serveer de pizza met 2 el (vegan) yoghurt en blauwe bessen. TIP: Geen blauwe bessen in huis? Wees creatief met je favoriete fruit dat je wel in huis hebt! TIP: Nog krokantere bodem? Draai na 10 minuten de pizza om door er een vel bakpapier op te leggen en vervolgens om te draaien. Bak de andere kant van de pizza nog 5-10 minuten in de oven.
Lunch:
Groente wrap met tomaten saus als ‘pizza’.
- 2 volkoren wraps
Tip: No Fairy tales wraps bevatten groenten, soms minder calorieën en zijn plantaardig, wellicht leuk om mee te variëren. Ze geven ook nog eens een bijzondere kleur aan je pizza.
- 70 gram 30+ geraspte kaas
- 60 gram tomatenpuree
- 1/4 courgette in plakjes gesneden met een kaasschaaf
- 30 gram champignons in dunne plakjes
- 8 cherry tomaatjes
- 2 tl pesto
- verse basilicum
- oregano
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de wraps in met tomatenpuree en verspreidt hierover 1 tl pesto. Als alle ingrediënten gesneden zijn kun je meteen beginnen met het beleggen van de wraps. Natuurlijk kun je de wrap beleggen met alle toppings die je normaal ook op een pizza lust. Strooi de geraspte kaas, tomaatjes, plakjes courgette en champignons erover, maar zorg dat de wrap niet al te dik belegd is. Strooi eventueel nog wat oregano erover en doe de wrap voor 7 minuten in de oven. Als de kaas gesmolten is, is je pizza klaar. Je kunt hem nog verder afmaken met wat verse basilicum.
Diner:
- 1 Magioni bloemkool pizzabodem
- 3 el hüttenkäse
- 5 zongedroogde tomaatjes
- plakjes parmaham
- 15 gram pijnboompitten
- 1 vijg
- handje rucola
- peper
- eventueel balsamico dressing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de bodem alvast 5 minuten voor. Haal de bodem uit de oven en verspreid wat hüttenkäse over de bodem. Voeg peper naar smaak toe. Verdeel de zongedroogde tomaatjes en plakjes parmaham over de bodem. Snijd de vijg in kleine partjes. Deze kun je vóór of na het bakken op de pizza doen. Plaats de pizza voor ongeveer 15 minuten in de oven, blijf er wel bij en controleer of er niks aanbrand. Ondertussen kun je de pijnboompitjes roosteren in een droge koekenpan. Ook hier alert blijven, want deze kunnen snel verbranden. Maak de pizza af met een handje rucola, de geroosterde pijnboompitjes en eventueel wat balsamico dressing of een goede olijfolie.
Dessert:
Nog niet voldoende pizza voor vandaag? Wat dacht je van een pizzapunt als dessert?
Ingrediënten:
- plak watermeloen (die je in pizzapunten kan snijden)
- 1 el kokos yoghurt (per pizzapunt), of een andere yoghurt of kwark naar keuze
- 1 handje blauwe bessen
- wat frambozen
- 25 gram pure chocola (>80%)
- kokosflakes
Bereiding:
Snijd de watermeloen dwars door in schijven en snijd deze vervolgens in ‘pizzapunten’. Verdeel de (kokos) yoghurt over de pizzapunten, gevolgd door de blauwe bessen en frambozen. Smelt de chocolade au bain marie en sprenkel de chocolade over de pizzapunten. Maak je dessert af met eventueel nog wat kokosflakes en zet het voor ongeveer 2 uur in de koelkast om de chocola op te laten stijven.