Wat is dat hongergevoel nou eigenlijk? In deze blog legt Tsuru gezondheidsexpert Anne Bavelaar uit waar het vandaan komt, welk hormoon een belangrijke rol speelt, en wat je het beste kunt eten als je fit wilt blijven tijdens het werken.

Het hongergevoel komt uit het brein. In de hersenen zit een soort hongercentrum dat, wanneer het geactiveerd is, ervoor zorgt dat je honger ervaart. Dit hangt af van twee belangrijke hormonen: het honger en het verzadigingshormoon. Het hongerhormoon heet ghreline.

Ghreline wordt geproduceerd door maagcellen en de afgifte neemt toe wanneer je een tijd niet gegeten hebt. Door de toename van ghreline ervaar je honger en ga je iets eten, waarna de afgifte van ghreline weer afneemt. Ghreline zorgt voor een aantal dingen:

  1. Het vermindert de vetafbraak en stimuleert juist het maken van vet in je lichaam.
  2. Het zorgt het voor het samenknijpen van je maag, waardoor je als je een hongergevoel hebt weleens een rommelende maag krijgt.
  3. Het heeft invloed op de hippocampus in de hersenen.

Wat betekent dit voor je werk?

In de hippocampus wordt de leervaardigheid gestimuleerd, net als opslaan van informatie en ook de geheugencapaciteit. Dit zou dus betekenen dat je wanneer je bijvoorbeeld iets belangrijks voor je werk moet doen dat niet in je reguliere takenpakket zit, je dit beter vóór een grote maaltijd kunt doen dan erna.

Word je er dan dik van?

Eten, veel suiker in het bloed (bijvoorbeeld suikerziekte) en overgewicht remmen de aanmaak van ghreline, waardoor na het eten het hongergevoel daalt. Mensen met extreem overgewicht maken tot wel 50% minder ghreline aan dan slanke mensen. Overgewicht ontstaat dan ook meestal niet door een verhoogd hongergevoel (integendeel zelfs), maar door aangeleerde gewoontes die vaak moeilijk te doorbreken zijn.

Wat kun je het beste eten als je fit wilt werken?

Als je voeding hebt gekozen in de Tsuru app zul je hier al meer over weten, maar in het algemeen is het goed voor eiwitrijk eten te kiezen met een lage glycemische index (dit zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen- je kunt dit voor veel voedingsstoffen vinden op Google). Je vermijdt dan een piek in je bloedsuikerspiegel en een zware “after dinner-”(of lunch)dip qua energie. Het kost je lichaam in dat geval veel energie om alle suikers te verwerken, waardoor er minder energie overblijft voor je hersenen.

Nog een tip: na het eten kun je het beste eventjes uitrusten, zo geef je je lichaam de tijd en rust om alles te verteren. Al is het maar eventjes, je lichaam hoeft de energie dan niet te verdelen en je vertering zal je dankbaar zijn. Dat merk je dan ook als je weer achter je laptop zit. 😉

admin
Share
This